Heb je samen met een goede vriend plannen om een bedrijf op te richten? Wil je samenwerken met een andere zzp’er om grotere opdrachten aan te kunnen? Of zoek je naar een hechtere samenwerkingsvorm met je grootste leverancier? Om succesvol te zijn is het slim om vooraf goede afspraken over jullie samenwerking te maken.
Als we praten over samenwerking, komt al snel de eerste vraag omhoog: in welke rechtsvorm ga je samenwerken. Die keuze hangt voornamelijk af van twee aspecten:
- Wat is fiscaal aantrekkelijk?
- Hoeveel risico wil je lopen?
Wat is fiscaal aantrekkelijk?
Vooral als starter lijkt het al snel aantrekkelijk om te kiezen voor de VOF als rechtsvorm. Je kunt dan profiteren van aantrekkelijke fiscale regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling.
Als je nog niet al te grote omzetten maakt en je het verdiende geld nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien, is een vennootschap onder firma een goede oplossing. De winst uit je onderneming wordt dan gezien als inkomsten. Je betaalt hier dan ook inkomstenbelasting over.
Verwacht je echter grote omzetten te maken en wil je dit geld gebruiken om te investeren in je bedrijf, dan betaal je liever niet direct inkomstenbelasting over de totale winst. In dat geval kun je ervoor kiezen om een BV op te richten: de winst kan dan deels in de BV blijven zitten.
Hoeveel risico wil je lopen?
Kies je een VOF als rechtsvorm, dan ben je ook privé aansprakelijk voor jouw bedrijf. En jouw samenwerkingspartner is dat ook. Gaat er dus iets mis met je bedrijf, dan kunnen de schuldeisers ook jouw en zijn/haar privévermogen aanspreken. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is dat bovendien een extra risico voor je echtgenoot/echtgenote. Immers, het gehele vermogen kan door de schuldeisers worden aangesproken.
Wil je je privésituatie afschermen van je bedrijf, dan is de BV de beste optie. Een BV is zelf een deelnemer aan het rechtsverkeer en heeft een eigen, afgeschermd vermogen. Als privépersoon ben je maximaal beschermd, maar in het geval van onbehoorlijk bestuur kun je privé wél worden aangesproken.
Kies de juiste rechtsvorm
Wil je gaan samenwerken met iemand anders? Denk dan na over de juiste rechtsvorm voor jouw situatie. Bij Broekema Notaris helpen we je graag verder om alle aspecten te belichten en een helder advies te geven!