Veel mensen van boven de vijftig hebben een woning waar aardig wat overwaarde in zit. In het verleden, zo tot eind jaren ’90, heerste de angst dat als je naar een bejaardentehuis, een verzorgingstehuis of een verpleeghuis ging, je die eigen woning moest ‘opeten’. Dat klopt inmiddels niet helemaal meer, maar deze gedachte zit nog steeds tussen de oren van mensen. Het is wel zo dat als je aanspraak maakt op zorg, er gekeken wordt naar je eigen vermogen en eventueel je inkomen (uit pensioen of AOW). Op basis daarvan kan inderdaad een behoorlijke eigen bijdrage gevraagd worden, maar daar geldt tegenwoordig wel een maximum per maand voor. De verwachting is echter wel dat, door de toenemende vergrijzing, de zorgkosten alleen maar gaan stijgen en zaken als eigen bijdragen zullen eerder omhooggaan dan omlaag.
Belastingtechnisch stokje
In het verleden was het populair om je huis op naam van je kinderen te zetten, om dat zogenaamde ‘opeten’ te voorkomen. Daar heeft de overheid een belastingtechnisch stokje voor gestoken; omdat dat ten koste ging van de erfbelasting en de schenkbelasting heeft de overheid de mogelijkheden ingeperkt. Desondanks kan het nog steeds interessant zijn om het huis te schenken aan de kinderen. Als de woning dan verkocht moet worden op het moment dat de ouders naar een zorginstelling moeten, zijn de kinderen medeschuldeiser en kunnen zij geld uit de opbrengst halen, zonder dat de zorginstelling meer aanspraak op het geld kan maken dan de kinderen.
Staar je niet blind
Er is nog een andere mogelijkheid. De kinderen kunnen het huis kopen met geschonken geld en vervolgens de ouders het huis laten huren. Dan moet je wel heel erg opletten hoe je dat doet. Doe je het verkeerd heeft het – in ieder geval voor wat betreft de erfbelasting – geen enkele zin. Doe je het goed is daar zeker een voordeel te behalen. Maar staar je niet blind op dat voordeel. Laat je vooral goed voorlichten, want deze constructie is maar voor weinig mensen interessant. Dat was ook precies het doel van de overheid, zij wil zo min mogelijk geld mislopen.
Laat je altijd voorlichten
De bedoeling van de overheid is dat je zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Je kunt dus ook overwegen je spaargeld te investeren in extra aanpassingen aan de eigen woning, zodat je inderdaad langer in je eigen huis kunt blijven. Maar ook als je een woning hebt met overwaarde of als je plannen hebt om kleiner te gaan wonen, iets te gaan huren of te gaan huren van je kinderen, kan het verstandig zijn om na te denken over wat je wilt doen met je eigen woning. Je hoeft zeker niet altijd iets met je huis te doen. Het is wel in alle gevallen handig en verstandig om de mogelijkheden eens te bespreken met een notaris. Dan weet je in ieder geval wat je opties zijn, en dat geeft rust.
Neem gerust contact met ons op.