Schenking ten behoeve van de eigen woning

Schenking ten behoeve van de eigen woning

Schenken in verband met een ‘eigen woning’, Daarvan is sprake als iemand jou een geldbedrag schenkt dat je gebruikt voor de koop, bouw of verbouwing van je huis. In deze blog kijken wij naar de minder gebruikelijke situaties. Bijvoorbeeld voor het geval een lening die is aangegaan voor de eigen woning wordt kwijtgescholden of aan de kwijtschelding van de koopsom bij de overdracht van een woning. Dat heeft veel weg van een schenking, maar is het dat ook? En zo ja, kan dat belastingvrij?

‘Eigen woning’. Wat is dat ook alweer?

Een ‘eigen woning’ is de woning waarin je woont en waarvan je de eigenaar bent. Onder ‘woning’ wordt ook begrepen: een flat of appartement. Verder kan een woonboot of woonwagen als ‘woning’ worden aangemerkt. Een woning die je huurt of verhuurt, is géén ‘eigen woning’!

Éénmalige belastingvrije schenking

Iedereen tussen de achttien en veertig jaar kan – in verband met de eigen woning – éénmalig belastingvrij een schenking ontvangen van maximaal € 100.800. Sinds kort geldt dat ook voor iemand die nog een schenking ontvangt op de dag dat hij of zij veertig wordt. De vrijstelling is ook van toepassing als niet degene die de schenking ontvangt, maar zijn of haar (fiscale) partner aan het leeftijdsvereiste voldoet.

Kwijtschelding lening eigen woning belastingvrij mogelijk

Tot voor kort was het onzeker of een kwijtschelding van een lening die in verband met de aankoop van een eigen woning is verstrekt ook kan worden aangemerkt als een belastingvrije schenking. De schenker (degene die heeft kwijtgescholden) heeft immers niets daadwerkelijk betaald. Inmiddels is die onzekerheid weggenomen. Bovendien kan een kwijtschelding van een bestaande lening of schuld die is ontstaan in verband met de verkoop van een eigen woning die ‘onder water’ stond óók kwalificeren als een belastingvrije schenking.

Eigen woning in het buitenland

De vrijstelling voor de eenmalig verhoogde schenking is in beginsel alleen van toepassing op een eigen woning in Nederland. Onder zekere voorwaarden is de vrijstelling echter ook van toepassing als de schenking wordt gebruikt voor een eigen woning in het buitenland.

Meer weten? Vraag het je notaris!

Meer weten? Broekema Notaris vertelt je er graag meer over. Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top