Ben je als ondernemer gelukkig getrouwd en is je bedrijf succesvol, dan zijn de voorwaarden waaronder je bent getrouwd voor jou geen prioriteit. Maar mocht je huwelijk onverhoopt stranden, dan heeft je ex vaak meer te zeggen over je bedrijf dan je van tevoren had gedacht. Dat geldt voor ondernemers die al jaren zijn getrouwd, maar ook voor hen die na de wetswijzigingen in januari 2018 in het huwelijksbootje zijn gestapt.
Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn de aandelen in jouw bedrijf ook van je partner. Ben jij de enige aandeelhouder, dan is je ex-partner na je scheiding je mede-aandeelhouder. Heb je slechts een deel van de aandelen, dan heeft je ex vanaf het moment van jullie scheiding hiervan de helft.
Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan is het afhankelijk van deze voorwaarden wat je ex-partner na de scheiding te zeggen heeft over jouw bedrijf. Daarbij geldt dat sommige voorwaarden onderhoud nodig hebben. Zijn je huwelijkse voorwaarden niet up to date, dan gelden dezelfde regels als bij gemeenschap van goederen.
Sinds 1 januari 2018 trouwt iedereen in beginsel níet meer in gemeenschap van goederen. Hierdoor is de verdeling van je vermogen echter niet automatisch goed geregeld.
Wat kan er mis gaan?
Stel: je koopt je in een bedrijf in en betaalt hiervoor inleggeld. Je betaalt meer dan de helft van het inleggeld met het spaargeld van je partner. Als jij tien jaar later gaat scheiden, blijkt dat het bedrijf van je partner is. Dit omdat deze het merendeel van het inleggeld heeft ingebracht.
Een ander voorbeeld: je hebt een goed lopend bedrijf. Iedere maand keer je een deel van het inkomen uit aan jezelf. De rest van het geld laat je in de onderneming om te kunnen investeren. Ga je scheiden, dan wordt het geld uit de onderneming gezien als gezamenlijk vermogen. Dit geld is nu voor de helft van je ex.
Zeggenschap
Ben je getrouwd en start je een bedrijf, dan is het vermogen in het bedrijf voor de wet van jullie samen. De partner die het bedrijf opricht, heeft echter voor de wet zeggenschap over het bedrijf. Ga je scheiden, dan vervalt deze regeling. Je ex-partner heeft nu net zoveel aandelen als jij en dus evenveel te vertellen als jij. Je ex kan dan gaan meebeslissen over de hoeveelheid geld die je maandelijks aan de aandeelhouders uitkeert, over investeringen die je wilt doen of over eventuele verkoopplannen.
Advies
Veel ondernemers hebben hun huwelijkse voorwaarden niet goed op orde. Tijdens een goed huwelijk is dit ook geen leuk onderwerp om afspraken over te maken. Toch is voor de toekomst van je bedrijf verstandig om mogelijke ellende te voorkomen. Een scheiding is immers al naar genoeg zonder de zorgen over je bedrijf. Bespreek met je partner welke afspraken jullie eerlijk zouden vinden voor het geval jullie ooit uit elkaar gaan. Broekema Notaris kan je daarbij helpen en voor je controleren wat er in jullie huwelijkse voorwaarden al goed is geregeld en wat nog niet.